Lokaal dienstencentrum "De Koffiebranderij" start begin 2017

Geplaatst op 2/6/2016
Categorie: Algemeen

“Mijn vader is terug zijn fiere trotse zelf”, titel van het boek van Michel Wuyts over zijn vader, die getroffen is door twee hersenaanvallen.
Hoe hij na een lange revalidatie opnieuw fier en trots in het huis woont dat hij eigenhandig heeft gebouwd.
Met aangepaste hulp van thuisverpleging en omringd door zijn vertrouwde buren.
De “vermaatschappelijking van de zorg”, heet dat.
Zorg die ,’opnieuw’ opgenomen wordt door de meest nabije omgeving van mensen die ouder worden en of meer zorg nodig hebben.
Buren die boodschappen doen of kleine klusjes in huis opknappen, familieleden die inslapen bij een ouder wordende moeder, mantelzorgers die stand by zijn voor het geval er een noodoproep komt, vrijwilligers die dag in dag uit mensen naar ziekenhuis of zorgverlener brengen via de Minder Mobielencentrale, dit is maar een kleine greep uit het rijke ‘informele’ zorgcircuit.
Het OCMW biedt ook hier oplossingen op maat.

We hebben onze thuiszorgdiensten die gespecialiseerde hulp op maat dicht bij de mensen brengen.
Iedereen kent ‘SCHELDERUST’, oase van zorg waar mensen die eraan toe zijn kunnen genieten van hun oude dag, omringd door enthousiast personeel en een grote groep vrijwillige rusthuismedewerkers.
In 'SCHELDEZICHT' kunnen een 100 tal mensen genieten van een meer beschermde omgeving, zij kunnen beroep doen op het alarmsysteem dat hen rechtstreeks in verbinding stelt met hulpverleners uit het rusthuis.
We merken dat mensen veel later dan vroeger de stap zetten naar rusthuis of serviceflats.
Vzw IKOO is in januari van dit jaar gestart met een dagverzorgingscentrum voor bejaarden en personen met een verhoogde zorgbehoefte of een sociaal aanvaardbare graad van dementie.
Het Passantenhuis wil deze mensen uit hun sociaal isolement halen en hen ‘psychische vitaminen’ toedienen.  Bovendien wordt de thuisverzorger tijdelijk ontlast van een permanente druk en kan deze genieten van een welgekomen rustpauze.
Om mensen de gelegenheid te geven langer in hun eigen ( soms eigenhandig gebouwd ) huis te kunnen blijven bouwen we een spiksplinternieuw LOKAAL DIENSTENCENTRUM. “DE KOFFIEBRANDERIJ”
Je zal er bij terecht kunnen met vragen over thuiszorg, een warme maaltijd nuttigen, hulp krijgen bij het boodschappen doen, je kan er meedoen aan allerlei hobbyactiviteiten (zoals yoga- of knutselsessies), je kan er deelnemen aan informatiemomenten,…
Al deze activiteiten zijn specifiek bedoeld om de zelfredzaamheid en het sociale netwerk van de deelnemers te versterken. Ze gebeuren in onderlinge afstemming of samenwerking met de lokale verenigingen en organisaties die gelijksoortige activiteiten aanbieden.
Bovendien werkt het centrum zo goed mogelijk samen met vrijwilligers om zo de strijd tegen mogelijke vereenzaming van ouderen in de buurt tegen te gaan.
De KOFFIEBRANDERIJ start begin 2017 .
Voel je je geroepen vrijwillig mee te werken in het Lokaal Dienstencentrum aarzel niet contact op te nemen met het OCMW.

LIEVE DE GELDER
OCMW Voorzitter

<< Terug

Content Management Powered by CuteNews